Bromfiets

juli2010 081Rijopleiding AM

Deze opleiding bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen en is verplicht voor degene die een bromfiets, snorfiets en brommobiel willen besturen, en niet in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs. Zoals de personenauto op het rijbewijs categorie B heet, heet bromfiets, snorfiets en brommobiel categorie AM. 

Toelatingseisen theorie examen

U moet tenminste 15,5 jaar oud zijn om het theorie examen te kunnen afleggen voor het bromfietscertificaat AM.

Theorie

De theorieopleiding bereidt u voor op het theorie examen categorie AM (bromfiets, snorfiets, brommobiel), en dit is best pittig. Er wordt les gegeven door speciaal opgeleide instructeurs. zodat het gehele programma van exameneisen wordt aangeleerd. Raadzaam is het dus om tijdig voordat u 16 jaar wordt te beginnen met het leren van de theorie en het examen te behalen, zodat u op de dag van uw verjaardag of kort daarna het praktijk examen kunt afleggen. Om dit met goed resultaat te kunnen behalen wordt er ook bij onze verkeersschool een theoriecursus gegeven deze bestaat uit 6 avonden, instappen is ieder moment mogelijk.

De theoriecursus wordt gegeven met een interactief computer systeem, examen training hetzelfde als bij het CBR.

Opbouw theorie examen

U krijgt op het examen 50 vragen, te beantwoorden met ja of nee, vragen bij die u moet beantwoorden met A – B of C en open vragen waar u een getal moet invoeren.

Deze kunnen gaan over de voorrang, stilstaan, milieu, voertuigeisen, plaats op de weg, verkeersborden, inzicht enz. Sinds 1 oktober 2006 zitten er meer vragen in over het veilig besturen van een brommobiel, met name over de maximum snelheid, herkenning van het voertuig, de geboden en verboden voor een brommobiel en de gedragsregels.

Van deze 50 vragen moet u er minimaal 44 goed beantwoorden om te slagen.  Het geheel is niet eenvoudig, het is dus verstandig om een cursus te volgen.

Toelatingeisen praktijk examen

U moet tenminste 16 jaar oud zijn om deze rijopleiding te kunnen volgen en in het bezit zijn van het theoriecertificaat (dit geldt voor het lessen en het examen).

Het praktijkexamen voor brom- en snorfietsers en brommobielen is op 1 maart 2010 ingevoerd. De invoering van het praktijkexamen moet de veiligheid van de bromfietser en de brommobielrijder vergroten. 

Opbouw praktijkexamen Bromfiets
Voor de brom- en snorfiets wordt het examen afgenomen op de openbare weg, er wordt een route gereden van ongeveer 25 minuten waarin wordt gekeken hoe het staat met de beheersing van de bromfiets, verkeersveiligheid, ruimte kussen, sociaal rijgedrag en toepassen van de verkeersregels. Tijdens het examen wordt u gevolgd door de examinator op een bromfiets, en krijgt u de opdrachten via een oortje.

De duur van het totale examen is ongeveer 45 minuten.

Tijdens het bromfietspraktijkexamen is het verplicht een goedgekeurde bromfietshelm te dragen. Ook wordt geadviseerd om goede kleding te dragen, zoals pols bedekkende handschoenen, hoge laarzen of schoenen en kleding die het lichaam beschermen bij een eventuele val of tegen aanrakingen met de hete uitlaat. Zorg ook dat u, uw kleding afstemt op de weersinvloeden.