Nascholing – Code 95

My beautiful pictureCode 95

Met code 95 toont u aan dat u vakbekwaam bent.

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs met een einddatum, en staat achter de voertuigcategorie. Deze is verplicht bij het beroepsmatig besturen van een vrachtauto of bus en is 5 jaar geldig.

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen eigen vervoerders en beroepsvervoerders, werkgevers of werknemers. 

Het is belangrijk, dat u voor het verlopen van de datum, uw vakbekwaamheid verlengd. Als de datum van code 95 verlopen is, mag u, uw vak niet meer uitoefenen. Pas wanneer u 35 uren nascholing hebt gevolgd, mag u weer gaan rijden.

Waarom: De Richtlijn is er om de verkeersveiligheid te vergroten, waardoor er minder ongelukken ontstaan waar vrachtauto’s bij betrokken zijn. En om het brandstofverbruik te verminderen, met het oog op het milieu. Door extra scholing kunnen chauffeurs zich verder ontwikkelen in hun vak.

Zowel theorie- als praktijktrainingen voor de nascholing: Er is veel keus in de opleidingen en trainingen die u voor de nascholing kunt doen. Belangrijk om te weten is dat je niet perse terug hoeft naar de schoolbanken, maar ook praktijktrainingen kunt volgen. De enige eis is dat u van de verplichte 35 uur, minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining volgt, waarvan u zelf 2,5 uur actief rijdt.

 

Overleg met uw werkgever.Code95check

Via www.soobsubsidiepunt.nl kunt u SOOB-subsidie aanvragen voor diverse opleidingen. Wij ondersteunen u graag bij het aanvragen en indienen van het subsidiedossier.