Auto

Rijopleiding B 

Toelatingseisen praktijkopleiding

U moet tenminste 16,5 jaar oud zijn om deze rijopleiding te kunnen volgen en met 17 jaar mag u praktijkexamen doen.

Slaagt u voor praktijkexamen dan mag men tot de 18 alleen begeleid rijden. Is men al ouder dan mag men wel gaan lessen maar pas examen doen op of na de 18e verjaardag.

 

Meer info klik links in de balk op 2toDrive.

De rijopleiding bereidt u voor op het rijexamen categorie B.

De gehele rijopleiding wordt gegeven aan de hand van een instructiekaart, zodat het gehele programma van exameneisen wordt aangeleerd. Tevens worden hier u vorderingen op bij gehouden. Voor de opleiding wordt gebruik gemaakt van een Toyota Auris, die geheel voldoet aan de exameneisen van het CBR. Na het behalen van het examen, bent u bevoegd om met een auto te rijden tot een maximum totaal massa van 3500 kg

De reguliere rijopleiding

Dit houdt in dat u na gelang u tijd heeft 1 of meerdere lessen per week neemt. Als u op drie kwart van de opleiding bent kunt u een Tussen Tijdse Toets doen de examinator geeft u dan een advies wat u moet verbeteren om bij het examen klaar te zijn om het rijbewijs te kunnen halen. U kan gelijktijdig beginnen met de theoriecursus en de praktijklessen.

Praktijklessen overdag zijn het meest productief, leerlingen die overdag lessen hebben gemiddeld genomen minder lessen nodig.

Spoedopleiding

Dit houdt in dat u eerst een intest moet afleggen om te kijken hoeveel lessen voor u nodig zijn om een goede kans van slagen te hebben. Het theorie certificaat moet in uw bezit zijn als u aan de praktijklessen gaat beginnen omdat u deze dan aflegt in plus minus 8 á 10 weken. Deze lessen dienen overdag gevolgd te worden op maandag t/m vrijdag.

Starters praktijkpakket

Bestaande uit 40 praktijklesuren, tussen tijdse toets en het praktijkexamen. Voor informatie over de kosten neem dan contact op met de verkeersschool. 

Theorie

Voordat u het praktijkexamen kunt afleggen moet u in het bezit zijn van een theoriecertificaat verkeer. Theorie examen mag u doen vanaf 16 jaar, dit certificaat is 1,5 jaar geldig. Om dit met goed resultaat te kunnen behalen wordt er ook bij onze verkeersschool een theoriecursus gegeven deze bestaat uit 7x 1,5 uur les. De theoriecursus wordt gegeven met een interactief computer systeem, examen training hetzelfde als bij het CBR. 

Opbouw theorie examen

Het theorie examen voor de personenauto bestaat uit drie onderdelen.

  • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen)
  • Een onderdeel over kennis (12 vragen)
  • Een onderdeel over verkeersinzicht (28 vragen)

Gevaarherkenning

De gevaarherkenning vragen beantwoordt u door aan te geven wat u in een bepaalde situatie zou doen, Remmen, Gas loslaten of Niets.

Verkeersregels en Verkeersinzicht

Bij deze vragen gaat het over wat er in de wet geregeld is, en wat er in een bepaalde situatie verstandig is om te doen.

Je slaagt voor het theorie examen als:

  • u tenminste 13 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning.
  • u tenminste 10 vragen goed hebt (van de 12) van de kennis vragen.
  • u tenminste 25 vragen goed hebt (van de 28) van de verkeersinzicht vragen

Het theorie examen bestaat uit  ja/nee vragen, meerkeuze vragen (A, B of C), open vragen, gedragskeuze vragen en sleepvragen. U beantwoordt de vragen met touche screen scherm.

Gezondheidsverklaring

Omdat het belangrijk is dat je gezond genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen. Voor jezelf en andere weggebruikers. Een gezondheidsverklaring vul je zelf in, want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Je vult de verklaring in en betaalt deze via: mijn.cbr.nl

Opbouw praktijkexamen

Kennismaking met de examinator. Kentekenplaat lezen als ogen test. Een paar controle vragen over de auto zelf. Tijdens het examen wordt u nog meer beoordeeld op uw verkeersinzicht en het zelfstandig kunnen rijden. Er zijn vijf examenonderdelen;

Nav4webZelfstandig route rijden 

Zonder aanwijzingen uw eigen route rijden. Dus de examinator zegt dan niets, hij of zij laat u ergens heen rijden met behulp van een navigatiesysteem. Het gaat erom dat u laat zien dat u zelf verantwoorde keuzes maakt in het verkeer.

Zelfstandig een bijzondere manoeuvre uitvoeren

Deze krijgt u 2 tijdens het examen. Bijvoorbeeld kan de examinator vragen om in een straat op een veilige en logische plaats een bocht achteruit te maken.

Zelfreflectie

Thuis of tijdens uw laatste rijles vult u een vragenlijst in. Deze lijst geeft u aan de examinator voor het examen. Na het examen bekijkt hij de antwoorden en bespreekt deze met u. Zo krijgt u een beeld van uw sterke- en verbeterpunten in het verkeer.

Milieubewust rijden 

Ook dit wordt van u verwacht, hier doelt men op een vlotte doorstroming, mobiliteit en brandstof besparend.

De instructeur rijdt ook met u mee. De examinator zit naast u en geeft de opdrachten. Het examen duurt ongeveer 45 minuten.

Voor de rijlessen wordt u normaal thuis opgehaald, i.v.m. het coronavirus starten de rijlessen bij de rijschool omdat de lesauto na iedere leerling gereinigd en gelucht dient te worden.