Motor

20150508_Motor

Wegens drukte verzorgen wij op dit moment weinig motoropleidingen.

Rijopleiding A

Het motorrijbewijs kent drie categorieën namelijk A1, A2 en A en tegenwoordig A met code 80.

Toelatingseisen praktijkopleiding

U moet tenminste 17 jaar oud zijn om het theorie examen te mogen afleggen en om praktijklessen te mogen volgen. De praktijkexamens AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming) mogen pas worden afgelegd als men 18 jaar is.

Categorie A1, cilinderinhoud van maximaal 125 cc en maximaal 11 kw.

Jonger dan 20 jaar

Categorie A2, met een motorvermogen van maximaal 35 kw.

Twee jaar in het bezit van A1 (alleen examen AVD met twee praktijk gerichte bijzondere verrichtingen) of met 20 jaar direct opstappen op A2. Men dient dan het theorie examen te behalen en de twee praktijkexamens AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming).

Categorie A, met een onbeperkt motorvermogen.

Twee jaar in het bezit van A2 (alleen examen AVD, met hierin een stuk zelfstandig route rijden) of met 24 jaar direct opstappen op A. Men dient dan het theorie examen te behalen en de twee praktijkexamens AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming).

Het zwaarste motorexamen is op aandringen van de Europese Commissie verlaagd naar 21 jaar (met code 80).

Dus als je het A rijbewijs haalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt.

De rijopleiding bereidt u voor op een rijexamen van de categorie A.

20140531_204323Voor de opleiding wordt gebruik gemaakt van Honda CBF motoren, die geheel voldoen aan de exameneisen van het CBR. Na het behalen van het examen, bent u bevoegd om met een motor te rijden van de behaalde categorie. Wij verzorgen de categorie A2 en A.

De rijopleiding

De rijopleiding is opgesplitst in twee delen namelijk AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming). Men dient voor ieder deel apart examen afleggen.

AVB (voertuigbeheersing) bestaat uit het rijden van bijzondere verrichtingen als u die goed uitvoert laat u zien dat u de motor onder controle heeft. Voor het praktijkexamen AVB moet u in het bezit zijn van het theoriecertificaat A of het rijbewijs B (auto). Is men voor AVB geslaagd dan kan pas het examen AVD worden afgelegd.

AVD (verkeersdeelneming) is het rijden binnen en buiten de bebouwde kom en op de auto en autosnelweg en het toepassen van de verkeersvoorschriften.

Voor het praktijkexamen verkeersdeelneming moet u in het bezit zijn van het theoriecertificaat A. Men kan na gelang u tijd heeft, 1 of meerdere lessen per week nemen. 

Theorie

Voordat u het praktijkexamen kunt afleggen moet u in het bezit zijn van een theoriecertificaat verkeer. (dit certificaat is 1,5 jaar geldig) 

Opbouw theorie examen

U krijgt op het examen 50 vragen, te beantwoorden met ja of nee, vragen die u moet beantwoorden met A, B of C en open vragen waar u een getal moet invoeren. Deze kunnen gaan over de voorrang, stilstaan, milieu, voertuigeisen, plaats op de weg, verkeersborden, inzicht enz. Van deze 50 vragen moet u er minimaal 44 goed beantwoorden om te slagen. Het geheel is niet eenvoudig.

Gezondheidsverklaring

Om aan het verkeer deel te kunnen nemen dien je gezond te zijn. Een gezondheidsverklaring vul je zelf in, want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Je vult de verklaring in en betaalt deze via: mijn.cbr.nl

Opbouw praktijkexamen AVB (voertuigbeheersing)Nadija114

Kennismaking met de examinator. Er zijn 12 bijzondere verrichtingen van deze 12 moet u er 7 uitvoeren, hiervan moeten er 5 stuks voldoende zijn om te kunnen slagen. Het examen duurt ongeveer 20 minuten. 

Opbouw praktijkexamen AVD (verkeersdeelneming)

Kennismaking met de examinator, kentekenplaat lezen als ogen test, controle van de motor zelf, examen rijden.

De examinator en de instructeur rijden achter u aan met de auto. De instructeur geeft u de opdrachten. Het examen duurt ongeveer 45 minuten.

Motorkleding is verplicht

Wanneer je bij ons wilt komen lessen, dien je verplicht zelf te zorgen voor een goedgekeurde motorhelm, enkel bedekkende motorschoenen of laarzen, en pols bedekkende motorhandschoenen.
Het dragen van een motorjas en motorbroek is verplicht, deze kan je mits geen
buitensporige maten bij ons lenen. Eigen motorkleding is natuurlijk veel fijner.

De rijlessen starten bij de verkeersschool. 

Tarieven 2024 rijopleiding A

Praktijk

Praktijkles per uur € 65,00
Examen voertuigbeheersing AVB ( incl. 1,5 uur les ) € 285,00
Examen verkeersdeelneming AVD € 310,00

Praktijkpakket cat. A
26 lesuren, AVB examen en AVD examen € 2.155,00

Alle tarieven zijn inclusief 21% BTW.
Op tarief informatie en andere specificaties worden wijzigingen voorbehouden.